Министър-председателят Кирил Петков качи обща снимка с македонския си колега Димитър

...
Министър-председателят Кирил Петков качи обща снимка с македонския си колега Димитър
Коментари Харесай

Петков и Ковачевски сложиха край на спора за общата им снимка с послание: Няма да ни спрете

Министър-председателят Кирил Петков качи обща фотография с македонския си колега Димитър Ковачевски в профила си във фейсбук, с което разсея изказванията, че съзнателно е изрязал Ковачевски от тяхна обща фотография. 

" Представете си жителите на Република България и на Република Северна Македония да се радват на взаимно почитание, ценене на правата им и разцвет. Двете страни да способстват интензивно за развиването на общи компании, които да основават голяма добавена стойност дружно, да имат растящи стопански системи, да имат взаимни детски лагери, да имат общи концерти, да имат общи просветителни стратегии, да няма граница сред двете ни страни, да няма дискриминация, да няма език на ненавист, да строим автомагистрали, да имаме съвременни влакови линии. За доста тези думи звучат като фантазия, други провеждат всевъзможни провокации това да не се случи, трети просто не желаят непоклатимост на Балканите. Аз и Димитър вярвяме, че това е допустимо, и няма да се подаваме на провокации, а ще работим целеустремено и дружно, с цел да го реализираме. А на всички злонамерени страни просто мога да кажа: няма да ни спрете! ", написа Петков в обявата си.

" Надявам се, че става въпрос за неволен пропуск и чакам да продължим с сполучливата връзка с Република България. Така разяснява обстановката македонският министър председател Димитър Ковачевски във връзка оповестената от българския министър-председател Кирил Петков фотография, на която Ковачевски беше изрязан от фрагмента с американския държавен секретар Антъни Блинкен.

Според Ковачевски по време на форума в Мюнхен с Кирил Петков е имал " елементарна връзка ".

" Вчера пресслужбата на българския министър председател даде информация за случилото се /публикуваната фотография - бел.ред./. Надявам се, че става въпрос за неволен пропуск ", сподели още той.
 БГНЕС
Димитър Ковачевски акцентира, че " договарянията с България се водят според европейските полезности и спазването на достолепието на двете страни ".

" Нашият парламент одобри резолюция по този въпрос, където са избрани рамките на нашия преговорен развой. Външният министър Буяр Османи постоянно осведоми за положението на договарянията. Аз и Кирил Петков постоянно публикуваме всички детайлности за водените договаряния ", сподели още македонският министър-председател във връзка настояването на водача на опозицията Християн Мицкоски управляващите в Скопие да желаят взаимност във връзка с настояването на София българите да бъдат вписани в конституцията на РСМ.



БГНЕС напомня, че в петък вечерта Ковачевски популяризира фотография " от среща с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и българския министър председател Кирил Петков ". Снимката е направена по време на обръщението на вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис на Мюнхенската конференция по сигурността. Няколко часа по-късно министър председателят Кирил Петков разгласява във Facebook профила си същата фотография с Блинкен, само че изряза Ковачевски от нея. Това провокира голям брой реакции в македонското общество, а опозицията изиска и публична реакция от Ковачевски.

По време на визитата си през днешния ден в Кочани Ковачевски сподели, че " РСМ има потребност от водачество и парламентарните избори в страната ще се проведат през 2024 година ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР